Резултатите са тълпи от функционално неграмотни завършващи и ниски оценкиМоделът с

...
Резултатите са тълпи от функционално неграмотни завършващи и ниски оценкиМоделът с
Коментари Харесай

Карлос Контрера: Изредиха се върволици от експерти, които успешно съсипаха образователната система

Резултатите са тълпи от функционално необразовани завършващи и ниски оценки

Моделът с делегираните бюджети в образованието сътвори бизнес, само че и тълпи от социални аутсайдери, обречени на дрога, алкохолизъм, неудачи в живота и незаконен живот. Ние превърнахме просветителната система в гето, като направихме перспективните безсперспективни и създадохме сигурни неудачници. Това написа Карлос Контрера в профила си във Фейсбук.

Ето и пълния текст на обявата

Пак отпочва диалог за следващи промени в просветителната система. Трубадурите на новият ред и новото обикновено са задействали очевидни и скрити представители, които завъртат през медии и обществени мрежи няколко звучащи благовидно оферти – да модернизираме образованието, да го цифровизираме, да го създадем атрактивно за младите, да дадем още и още пари.

Тридесет години България позволи непознати сътрудници и техните представители и комисионери да се инфилтрират в просветителната ни система. Не помня година, още от ученическите си времена, в която да не са правени промени, промени и все сякаш за положително. Резултатите са забележими – тълпи от функционални необразовани завършващи, ниски оценки, индеферентност на младите към публичните въпроси, повече агитация в учебно заведение в сравнение с познания и умения (включително за общуване), батисани милиарди левове и прочие. Адекватността на една просветителна система се заключава в нейната успеваемост по сравними индикатори - обществената реализация на завършващите своето обучение. Дали имаме висока успеваемост? Не считам. Година след година вършим взаимни отстъпки и смъкваме летвата, с цел да уравним нещата –и в последна сметка приключват мъчно говорещи вярно български език и мъчно пишещи на български деца. Моделът с делегираните бюджети сътвори бизнес, само че и тълпи от обществени новобранци, обречени на дрога, алкохолизъм, неудачи в живота и незаконен живот. Ние сполучливо гетоизирахме просветителната система, допускайки от перспективните да създадем безсперспективни, а от неудачниците – сигурни неудачници. И всичко това извършихме в името на публичния консенсус и толерантността.

Ние сме грешници и длъжници пред актуалните и идните генерации за тези нелепости, които допуснахме. Обрекохме тези генерации на обърканост, в този момент се чудим за какво по този начин стана. Образованието от дълго време абдикира от възпитанието, от етиката и морала. Фабриката за дипломи не е към този момент и ковачница за познание. Трупането на информация без развиване на разумното мислене и качествата да се проучва и откриват причинно-следствени връзки е бошлаф работа.

Тази обстановка беше натворена в десетилетията все от специалисти. Изредиха се върволици от специалисти, които сполучливо унищожиха просветителната система, моделираха я по англо-саксонски пример, махнаха обичайните полезности, етиката, морала, възпитанието, вкараха прагматично, т.е. в наши дни консуматорското. Какво сътворихме, знаем добре и надали сме удовлетворени – генерации от комплицирани младежи, които в зрелост ще се трансфорат всеобщо в новобранци, депресирани, нещастни, комплицирани, самотни, безусловно незаинтересовани от публичните каузи. А може би това беше задачата...

Може би се намираме във финалния стадий на тоталното сриване на образованието, с цел да достигнем до това положение, в което истината ще бъде единствено една и безалтернативна. Познато ли ви е? Четете 1984, тъй като утопията стана действителност...

Карлос Контрера
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР